Trio från Gordon & MacPhail
Den 19/9 – 2019 släpps följande trio från anrika Gordon & MacPhail.
• Linkwood 15 Years Old, Distillery Label G&M, 43%
• Mortlach 15 Years Old, Distillery Label G&M, 43%
• Benromach 2010 Peat Smoke, Sherry Cask, 59,9%
Något så annorlunda som en Speysidetrio där inte någon börjar på ”Glen” 😉
Historiskt sett brukar G&M mycket väl veta vad de håller på med så detta bör vara trevlig whisky rakt igenom. Låt oss ta reda på hur denna trio levererar.
LINKWOOD 15 YEARS OLD
Gordon & MacPhail Distillery Label
Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40619-01
Pris: 1 055 kr
Alkoholhalt: 43%
Ålder: 15 år
Fat: First fill och refill Sherry Casks
Total antal flaskor: N/A
Antal flaskor till Sverige: 120 flaskor
Doft:
Rostade nötter, apelsinmarmelad, pomerans och aningens choklad på doften. En liten grön ton långt bak, typ örtträdgård.
Smak:
Här kommer mer apelsin fram, ljus fudge, hasselnötskaka och torkade aprikoser. Vit choklad i eftersmaken.
Trevlig och mjuk dram men ändå med karaktär. Jag tänker ”julig”, citrus, kryddor som kanel, pomerans och så lite choklad. Gott, absolut.
MORTLACH 15 YEARS OLD
Gordon & MacPhail Distillery Label
Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40620-01
Pris: 1 055 kr
Alkoholhalt: 43%
Ålder: 15 år
Fat: First fill och refill Sherry Casks
Total antal flaskor: N/A
Antal flaskor till Sverige: 120 flaskor
Doft:
Murrigt fruktig med massor av sherrytoner, suckat (kanderade citrusskal), honung och lite anis långt bak.
Smak:
Snäll och insmickrande. Torkade frukter, kakan vaniljdrömmar och lite lakrits. Eftersmaken växlar upp och blir mer kryddig, ger lite bett även om den är fortsatt förhållandevis snäll.
En fyllig dram med de klassiska sherrytonerna. Jag brukar skriva att jag vanligtvis gillar Mortlach. Denna är inget undantag.
BENROMACH 2010 PEAT SMOKE SHERRY CASK
Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40615-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 59,9%
Malt: Hårt rökt malt, 34 ppm
Destillerad: 2010
Buteljerad: 2018
Fat: First fill Sherry Hogsheads
Total antal flaskor: 6 500 flaskor
Antal flaskor till Sverige: 120 flaskor
Text från importören:
”Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach.
Ambitionen är att göra whisky såsom den gjordes på 1950-talet, med gammaldags kornsorter och malt som röks hårdare som förr. På Benromach har man tid, man jäser i mashtuns av trä, längre än hos de flesta, och destillerar med knapp styrfart. Därefter lagras whiskyn uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn, som blir fruktigare och får med sig mycket rökfenoler, dessutom får den en kraftfull smakboost av de aktiva förstagångsfaten. Benromach använder sig av en betydande del torvtorkad malt (10-12 ppm). Det gör att rökigheten i whiskyn blir mer påtaglig än på andra håll i Speyside.
Det hindrar dock inte destilleriet att några gånger om året köra en betydligt hårdare rökt malt (34 ppm) genom pannorna och dra till med en rejäl 100 % rökwhisky som de kallar Benromach Peat Smoke.
Till årets utgåva har destilleriet för första gången använt whisky lagrad på sherryfat, även dessa, som alltid på Benromach, uteslutande first fill. Resultatet är en rejält rökig sherryskönhet.”
Doft:
Härligt medicinal rök, jodopax, rökt te och lite läder. Långt bakom finns ekvanilj och torkade plommon. Lägereld. Kul doft, speciellt för en rökfantast.
Smak:
Lite krutrök/sulfur till en början. Grillad citron, sötrökig pepprighet och en finish med exotisk frukt, dolt i en stabil rökmatta.
Det här är både kul och gott. Benromach gör bra sprit, helt klart och denna rökbomb levererar faktiskt även för en inbiten islaytok som mig. Blint hade jag aldrig gissat Benromach eller ens fastlandet. Snarare något alster av Bruichladdichs rökverk. Riktigt skoj!
Samples från Symposion – House of Taste